یکی از اصلیترین و مهمترین نکات در طراحی دکوراسیون داخلی خانه ویلایی، توجه به این مساله است که عمده ویلاها به منظور فضایی جهت تفریح و استراحت در نظر گرفته میشوند. در همین راستا، فضای داخلی ویلا به نحوی باید طراحی شود که بتواند محیط را تبدیل به فضایی آرام، دلباز، کارآمد و … کند.
بخشهای مختلف طراحی دکور داخلی برای این فضاها شامل انتخاب و چیدمان مبلمان، تجهیزات راحتی، سرگرم کننده و … هستند. انتخاب مناسب این موارد، کمک خواهد کرد تا بتوان کیفیت زندگی در این محیط را ارتقا داده؛ از تمامی فضاهای داخلی حداکثر استفاده بهینه را برده؛ فضا را تبدیل به محیطی آرامبخش کرده و در عین حال، آن را تبدیل به محیطی شیک و لوکس بر اساس سلایق و نیازها کرد.
در ادامه، به بررسی دقیقتر انواع سبکهای مناسب برای این بخش از سازه پرداخته شده است. همچنین راهکارهایی برای انتخاب بهترین دکور نیز ذکر شده است.
انواع سبک دکوراسیون داخلی:
برای فضای داخلی خانه های ویلایی، سبکهای مختلفی وجود دارند. هریک از این سبکها بر اساس کاربری ویلا و سلیقه مشتری میتواند انتخاب شود.
- سبک کلاسیک: در این سبک، سعی شده است تا از مبلمان و تجهیزاتی استفاده شود که طرحهای پیچیده و سنتی داشته و تاکید آن بر استفاده از رنگهای گرم، مثل طلایی، کرمی و قهوهای است. این نوع دکوراسیون استایلی قدیمی و نسبتا شلوغ دارد؛ در نتیجه برای فضاهای بزرگ مثل سالن پذیرایی مناسب است.
- سبک مدرن: در این نوع دکور سعی شده است تا از شلوغی تا حد امکان پرهیز شود. متریال مورد استفاده در سبک مدرن، عمدتا شامل فلز و شیشه بوده و رنگهای خنثی در آن دیده میشوند. این نوع دکوراسیون برای فضاهایی بهتر است که به دنبال حذف شلوغیها در فضای داخلی هستند.
- سبک روستیک: در این سبک، متریالهایی از جنس چوب و سنگ دیده میشوند و گزینهای عالی و سازگار برای ویلاهای جنگلی، ویلاهای نزدیک به دریا و ویلاهای دارای باغ سبز هستند. این سبک دکور تاکیدی بر سازگاری با طبیعت داشته و فضایی دلنشین، گرم و دوستانه ایجاد میکند.
- سبک ساحلی: این سبک با تاثیر از حس دریا طراحی شده و رنگهای روشن، عناصر مربوط به دریا و تجهیزات تزئینی مرتبط با آن به وفور دیده میشود. این نوع دکوراسیون داخلی برای ویلاهای نزدیک به دریا مناسب است.
- سبک مینیمال: مثل سبک مدرن، این سبک نیز از سادگی، خلوت بودن و استفاده از کمترین تجهیزات دکوراتیو تشکیل شده است و بهترین گزینه برای افرادیست که فضای داخلی کوچکی در ویلا دارند.
نحوه انتخاب سبک دکوراسیون داخلی:
در صورتی که هدف از استفاده از فضای داخلی ویلا، پذیرایی از مهمانان زیادی بوده و فضای داخلی زیادی نیز در دسترس است، سبک کلاسیک میتواند گزینهای مناسب باشد. مبلمان و تجهیزات دکوراتیو در این سبک معمولا از شلوغی زیاد و ابعاد بزرگی برخوردار هستند که برای فضای کوچک معمولا گزینهای مناسب نیست. این نوع دکور حالتی رسمی داشته و برای پذیرایی از میهمانان گزینهای مطلوب است؛ اما به منظور استفاده با هدف تفریح و استراحت، چندان مناسب نیست.
در صورتی که فضای محدودی در دسترس دارید و هدف استفاده از ویلا، به منظور کسب آرامش و استراحت است، سبکهای مدرن و مینیمال گزینهای مناسب هستند. این سبکها چند مشخصه اصلی دارند:
- حداکثر استفاده بهینه از فضا را دارند.
- کمترین نیاز به تجهیزات دکوراتیو را دارند؛ در نتیجه بودجه لازم برای آنها نسبتا کم است.
- حضور متریالی مثل سنگ و شیشه، باعث میشود تا بهترین گزینه برای ویلاهای نزدیک به دریا و مناطق مرطوب باشند؛ چرا که میزان تاثیر پذیری و زنگ زدگی آنان در شرایط رطوبت به حداقل میرسد.
از طرف دیگر، با اجرای نورپردازی مناسب، میتوان آن را برای ویلاهایی که دسترسی کمتری به نور طبیعی دارند، تبدیل به محیطی پر نور کرد. سبکهای صنعتی و مدرن معمولا برای محیطهای داخلی وسیع و بزرگ توصیه نمیشود. چرا که فضای خالی زیادی ایجاد کرده و باعث هدر رفتن فضا میشود.
سبک مدرن و صنعتی را برای تمام بخشهای داخلی اعم از سالن پذیرایی، اتاق خواب، آشپزخانه و سرویسهای بهداشتی می توان به خوبی اجرا کرد.
افرادی که سبکهای شلوغ، بر گرفته از طبیعت و دوستانه را میپسندند، میتوانند سبکهای داخلی اسکاندیناوی، روستیک و بوهمین را انتخاب کنند. در این سبکها، دکوراسیون معمولا از رنگهای گرم و زنده استفاده شده و متریال و تجهیزات عمدتا با هدف کاربردی بودن، راحتی، ایجاد فضای دلنشین دوستانه و صمیمی انتخاب میشوند. این سبک نیز میتواند برای سالن پذیرایی و اتاقهای خواب، گزینهای مناسب باشد.
عناصر در دکوراسیون داخلی ویلا:
در دکوراسیون داخلی خانه ویلایی، چند عنصر مهم و کلیدی وجود دارد که در کارامدی فضا، زیبایی و هماهنگی اجزا با یکدیگر، نقش مهمی را ایفا میکنند. این عناصر باید در زمان انتخاب سبک، شرایط کلی ویلا و نیازهای مشتری در نظر گرفته شود.
اولین عامل تاثیر گذار، انتخاب رنگ است. رنگها در ایجاد احساسات کلی، روحیه و حالت فضا نقش دارند. انتخاب رنگ میتواند دکور را تبدیل به محیطی خنثی، دوستانه، و یا شیک کند. هر سبک میتواند از شرایط رنگی متفاوتی برخوردار بوده و تاثیری کاملا متفاوت ایجاد کند. رنگهای گرم و زنده، محیط را دوستانهتر میکنند؛ اما در مقابل، محیط را کوچکتر جلوه داده و برای محیطهایی مناسب هستند که از وسعت زیادی برخوردار بوده و دسترسی به نور طبیعی زیادی نیز دارند.
در مقابل، رنگهای سرد و خنثی، محیط را از حالت دوستانه خارج کرده؛ ولی در عین حال مناسب محیطهایی هستند که وسعت کمتری دارند. همچنین در صورتی که دسترسی به نور طبیعی کمی وجود دارد، استفاده از این رنگها به پر نور جلوه دادن محیط کمک خواهد کرد.
انتخاب رنگ باید برای تمامی بخشهای دکور لحاظ شود؛ اعم از رنگ مبلمان، قالی، پردهها، دیوارها و … . انتخاب یک هارمونی رنگی مناسب تاثیر چشمگیری در بهبود کیفیت دکوراسیون داخلی خواهد داشت.
دومین عنصر مهم در این امر، نورپردازی است. با کمک نورپردازی مناسب، میتوان فضا را به حالتهای مختلف تغییر داد. نور پردازی مناسب میتواند به کمک نور مصنوعی مثل چراغها، و یا هدایت نور طبیعی به داخلی خانه از طریق پنجره و … باشد.
استفاده از نورهای گرم، برای دکورهایی مثل سنتی، بوهمین و اسکاندیناوی مناسبتر است و محیط را گرم و زنده میکند. نورهای سفید برای دکورهای صنتعی، مدرن و مینیمال سازگاری بیشتری دارند. با کمک نورپردازی مناسب، میتوان توجه و تمرکز را به بخشهای مختلف سازه منعطف کرد. مثلا در بخش میز نهارخوری، تجهیزات دکوراتیو خاص و …، میتوان نور بیشتری اختصاص داده و در مقابل، به بخشهایی مثل محل قرار گیری کاناپه، سالن تلوزیون و …، نور کمتری اختصاص داد.
انتخاب مبلمان و دیگر تجهیزات اصلی، از نکات مهم دیگر است. انتخاب سبک مبلمان و لوازم منزل باید کاملا سازگار با نوع سبک دکور داخلی، ابعاد و … باشد. با توجه به اینکه معمولا ویلاها محلی برای ارامش و استراحت هستند، راحتی مبلها نیز باید در نظر گرفته شده تا ان را تبدیل به محیطی کارامد کند. همچنین چیدمان صحیح و اصولی این لوازم، کمک میکند تا بتوان از تمامی بخشهای داخلی، استفاده بهینه را برده و از هدر رفتن بخشها جلوگیری شود.
تناسب و مقیاس، از مهمترین عناصر در دکوراسیون داخلی هستند. تمامی بخشها و تجهیزات باید نسبت به یکدیگر، و نسبت به فضای داخلی تناسب داشته باشد. این تعادل و تناسب، فضا را منسجم و هماهنگ جلوه خواهد داد.
توجه به فضای ذخیره سازی نیز از دیگر عناصر کلیدی در این زمینه است. ویلاها معمولا فضایی دورتر از شهر بوده و باید حتما فضایی جهت ذخیرهسازی در محیط داخلی آن تعبیه شود. این فضا میتواند شامل طراحی انبارهای مخفی و یا اتاق دپو بوده؛ و یا طراحی کابینت و کمد در فضای آشپزخانه. این امر، از شلوغی محیط جلوگیری خواهد کرد. هنر طراح در این زمینه کمک خواهد کرد تا بتوان تمامی فضاهای مرده داخلی را تبدیل به محیطی جهت انبار کردن تجهیزات ضروری نمود. فضاهایی مثل زوایای بلا استفاده در آشپزخانه یا اتاقها، زیر پلهها و … .
متریال و بافت جایگاه خاصی در طراحی دکور داخلی دارند. این متریال باید به گونهای انتخاب شوند که علاوه بر زیبا بودن، کارایی و تطابق با شرایط ویلا نیز داشته باشند. به عنوان مثال، استفاده از متریالی مثل چوب، برای ویلاهایی که در مناطق سردسیر قرار دارند، گزینه مناسبی است. چرا که هم حس گرما و صمیمیت انتقال داده؛ و هم اینکه تا حدود بسیاری از تبادل دما جلوگیری میکنند. در مقابل، برای ویلاهایی در مناطق گرمسیر، حضور متریالی مثل سنگ و آجر، از انتقال گرما به داخل جلوگیری کرده و حس خنکی را القا خواهد کرد.
جدول خلاصه:
عناصر کلیدی طراحی داخلی ویلا: |
انتخاب رنگ |
نورپردازی |
انتخاب مبلمان |
لوازم دکوراتیو |
تناسب و مقیاس |
متریال و بافت |
تم و سبک |
سوالات متداول:
ارزانترین و گرانترین سبک دکوراسیون داخلی ویلا کدام هستند؟
مینیمال و صنعتی معمولا هزینه کمی دارند. کلاسیک و مدرن-لوکس هزینه بیشتری خواهند داشت.
بهترین نوع دکوراسیون داخلی برای ویلاهایی در مناطق مرطوب و شمالی کدام است؟
ساحلی Coastal، مدرن، و اسکاندیناوی برای این مناطق گزینه مناسبی هستند.
کدام نوع دکور خلوتتر و فاقد اشیا دکوراتیو است؟
سبک مینیمال و مدرن، معمولا کمترین میزان اشیا دکوراتیو را دارند و خلوت هستند.