نما ویلا، اولین تاثیر را از یک سازه برای بیننده ایجاد میکند. در واقع میتوان گفت که نما، نمادی از شخصیت سازه بوده و به نوعی، امضا و هنر طراح را به نمایش میگذارد. در زمان طراحی نما ویلا، نکات متعددی باید در نظر گرفته شوند؛ از جمله تطابق با محیط اطراف سازه، تطابق با معیارهای زیبایی شناختی، کاربرد و کاربری ویلا و … .
تفاوت طراحی نما ویلا و دیگر انواع سازه:
در زمان طراحی نما ویلاها، باید به نکاتی دقت شود که معمولا در دیگر سازهها نیازی به توجه به این موارد وجود ندارد. در ابتدا، ویلاها معمولا در نقاطی احداث شدهاند که اطراف آنان مناظر طبیعی وجود داشته و از نظر زیبایی، باید بین این مناظر و نوع طراحی، هماهنگی و انطباق وجود داشته باشد.
علاوه بر این، ویلاها معمولا دارای فضاهایی وسیع به عنوان حیاط یا تراس هستند؛ که در زمان طراحی، طرح باید این حس را ایجاد کند که نمای خارجی، در ادامه این فضا قرار دارد. به عبارت دیگر، هماهنگی و تطبیقی بین طراحی فضای خارجی و نما ویلا وجود داشته باشد.
طراحی نما ویلا شامل چه بخشهایی است:
طراحی نما برای ویلا، شامل وظایف و بخشهای متعددی است. در اولین گام، این نوع طراحی شامل انتخاب سبک معماری ، سبک طراحی و انتخاب مصالح برای اجرا این کار است. گام بعدی، نوبت به انتخاب جزئیاتی همچون پنجره و درها رسیده؛ تا انتخاب جزئیات دقیقتری همچون طراحی چیدمان و تعامل بین فضاهایی مثل حیاط و فضای باز با دیگر قسمتها. در اصل، این بخش از مهمترین بخشهای طراحی نما ویلا به شمار می رود.
سپس، میتوان به انتخاب جزئیات دکوراتیو پرداخته و مواردی همچون نرده، برکه، و سایر اجزای دکوراتیو را به مجموعه اضافه کرد. گاها بر اساس تمایل و سلیقه کارفرما، امکان افزودن جزئیاتی همچون نورپردازی خارجی نیز وجود دارد.
انواع طرح برای نما ویلا:
انواع بسیار مختلفی از طرح برای نما ویلا وجود دارد. هر طرح میتواند دارای مزایا و معایبی باشد که در زمان انتخاب و پیش از اجرا، باید در مورد آنان با مشاورین طراحی مشورت گردد. به طور کلی، انواع طرحهایی که برای نما ویلا معرفی شده اند، عبارتند از:
سنتی یا کلاسیک: در این طرح، جزئیات متعدد و زیادی وجود داشته که به نوعی، انتقال دهنده حس صمیمیت و گرما هستند. متریال به کار رفته در این سبک عمدتا عبارتند از: آجر، سنگ، چوب و … .
طراحی مدرن: در این سبک، خطوط ساده و صاف به وفور دیده شده و حس پیشرفت و مدرنیته را به بینندگان القا میکند. متریالهای اصلی در این نوع سازه ها عبارتند از: شیشه، فلز، بتن و … .
سبک روستیک: در این سبک، از منازل روستایی و دهکدهای الهام گرفته شده است و هدف آن، ارائه حس طبیعت دوستی و آرامش است. متریال های به کار رفته در این سبک، چوب، سنگ و دیگر مصالح طبیعی هستند.
این موارد تنها گوشه ای از سبکهای طراحی نما ویلا هستند و دیگر سبکها به خصوص موارد تلفیقی نیز در سالهای اخیر طرفداران زیادی داشته اند. از نمونه سبکهای تلفیقی رایج، میتوان به سنتی- مدرن اشاره کرد. در این سبک، جزئیات سنتی با عناصر مدرن ترکیب میشوند. به این صورت که مثلا طراحی مدرن شامل خطوط صاف و ساده، با عناصری مثل شیشه اجرا میشوند.
یا در سبکهای پیچیدهتری مثل مدرن- سنتی- روستایی، جزئیاتی مثل پلههای چوبی، در کنار نردههای فلزی با سنگهای طبیعی و قدیمی دیده میشوند.
نحوه انتخاب طرح برای نما ویلا:
انتخاب یک طراحی نما برای ویلا، نیازمند بررسی دقیق و همهجانبه است. این کار معمولا نیاز به کسب مشاوره با مشاورین طراحی داشته تا مشاور بتواند بر اساس پارامترها و متغیرهای گوناگون، بهترین طراحی را بر اساس سلیقه کارفرما، بودجه و شرایط کلی سازه معرفی کند. مشاورین مجموعه تی سون میتوانند این اطلاعات را در اختیار کاربران قرار داده و بهترین گزینهها را در اختیار متقاضیان قرار دهند.
به طور کلی، انتخاب طرح باید بر اساس موارد زیر صورت بگیرد:
در ابتدا، سلیقه مشتریان درنظر گرفته شود. در جلسات مشاوره، سلیقه مشتری لحاظ شده و طرح هایی معرفی میشوند که با سلیقه و سبک زندگی او همخوانی داشته باشند.
سپس منظره، لوکیشن و موقعیت مکانی سازه مورد بررسی قرار میگیرد.بهتر است که طرح نما با منظره اطراف هماهنگی داشته باشد. مثلا برای ویلاهایی که در محیط حومه شهر مثل روستاها قرار دارند، طرحهای مدرن و سنتی جذابیت خاصی ندارد.
طرحی که انتخاب میشود، باید با ابعاد و وسعت ویلا سازگاری داشته باشد. برخی طرح ها برای ویلاهای کوچکتر و برخی دیگر برای مقیاسهای وسیعتر سازگاری داشته؛ و اجرا آنان روی دیگر مقیاسها نمیتواند نتیجه جذابی به همراه داشته باشد.
طرح نما باید با فضای خارجی ویلا یعنی حیاط و تراس و دیگر بخشها همخوانی داشته باشد. عدم تطابق بین دو نما، جلوه مطلوبی نداشته و اثرگذاری هردو بخش را از بین خواهد برد. در صورتی که حیاط و فضای بیرونی با سبکی مثل سنتی طراحی شدهاند، بهتر است که نما خارجی نیز با همین سبک طراحی شود.
و در نهایت، انتخاب نما باید بر اساس بودجه نیز صورت بگیرد. برخی از نماها با داشتن جزئیات زیاد، مصالح گران قیمت و هزینه بالا برای اجرا، قیمت نهایی زیادی خواهند داشت. در نتیجه بهتر است در مراحل ابتدایی، بودجه کلی به مشاورین و طراحان اعلام شده تا بتوانند با توجه به این رقم، گزینههای ممکن را معرفی کنند.
نقش موقعیت جغرافیایی و شرایط جوی در انتخاب نما ویلا:
موقعیت جغرافیایی و شرایط جوی از مهمترین پارامترهای انتخاب یک نما هستند. برخی از نماها محدودیتهای جغرافیایی داشته و نمیتوان آنها را در تمامی شرایط آب و هوایی اجرا کرد.
ویلاهایی که در مناطق مرطوب و پرباران قرار دارند، باید از مصالحی مثل سنگ یا آجر در ساخت آنان استفاده شود تا آب باران را به خوبی هدایت کرده و تخریب نشوند؛ در حالی که در مناطق گرم و خشک، مصالحی مورد نیاز هستند که نور خورشید را بازتاب کرده و گرما را به داخل سازه انتقال ندهند.
همچنین این شرایط میتواند به مرور، منجر به تخریب و تغییر ساختار کلی مصالح نما شود؛ مثلا در مناطق مرطوب، رنگهای براق برای مصالح با سرعت بیشتری تخریب میشوند و رنگهای مات ماندگاری بیشتری از خود نشان میدهند در نتیجه کاربرد بیشتری دارند. در حالی که در مناطق گرم و خشک، مصالحی با رنگهای مقاوم به اشعههای خورشید و دمای بالا وجود دارند.
در زمان طراحی، به موقعیت کلی سازه نیز توجه میشود. مثلا مناطق بسیار سردسیر، از طرحهایی مثل سنتی استفاده میکنند که پنجرههای محدودتری دارند و سرما را به داخل انتقال نمیدهند. در صورتی که برای مناطق معتدل کوهستانی یا خشک، طرحهایی مثل مدرن معرفی میشوند که عمدتا شامل پنجرههای بزرگ بوده و علاوه بر استفاده از منظره بیرون، هوای طبیعی را نیز به طور گستردهای به داخل سازه هدایت میکند.
انواع مصالح برای ساخت نما ویلا:
رایجترین مصالحی که برای ساخت نما استفاده میشوند عبارتند از:
آجر
انواع سنگ (طبیعی یا مصنوعی)
کلادینگ
آلومینیوم
چوب
شیشه
فلزات
سیمان و بتن
و … . هرکدام از این مصالح برای سبکهای مختلف طراحی به کار رفته و ممکن است در یک سبک، استفاده از سنگ بیشتر بوده؛ در حالی که در یک نمای دیگر، بتن اصلیترین ماده سازنده نما باشد.
قیمت طراحی نما ویلا:
قیمت نهایی طراحی ویلا، به عوامل بسیار متعددی بستگی دارد و هر فاکتور، میتواند رقم نهایی را تغییر زیادی دهد.
اول از همه، هزینه طراح و مشاورین باید لحاظ شود. بسته به کیفیت کار و تجربه این افراد، هزینه طراحی متفاوت خواهد بود. سپس ابعاد و وسعت طرح لحاظ میشود. هرچقدر که ویلا بزرگتر باشد، طرح نیز گرانتر خواهد بود. چرا که نیاز به جزئیات بیشتری در طراحی داشته، مصالح بیشتری لازم داشته و هزینه اجرا نیز بیشتر خواهد بود.
از دیگر عوامل مهم تعیین کننده قیمت ، کیفیت مصالح است. مصالح با سطوح کیفی متفاوتی در بازار موجود هستند. یک کارفرما ممکن است تمایل به استفاده از سنگ طبیعی و درجه یک داشته باشد؛ در حالی که برخی دیگر با سنگهای درجه سه و مصنوعی نیز به نما دلخواه خود دست پیدا میکنند.
و در نهایت، لوکیشن سازه نیز میتواند بر روند قیمت اثرگذار باشد. معمولا ویلاهایی که در مناطق لوکس و گرانقیمت قرار دارند، هزینه نهایی زیادتری برای طراحی و اجرا نیاز دارند.
جدول خلاصه:
نکات مهم در طراحی نما ویلا: | توضیحات: |
تطابق با سلیقه مشتریان | در نظر گرفتن سلیقه و سبک زندگی ساکنین |
تطابق با محیط زیست و محل ساخت | انتخاب مصالح و جزئیات با توجه به لوکیشن و منظره اطراف |
انتخاب مصالح | انتخاب مصالح مقاوم، با دوام و زیبا |
رعایت اصول معماری | رعایت ترکیبات و اصول زیبایی در طرح و تعامل با محیط |
تطابق با شرایط اقلیمی و اقتصادی | انتخاب جزئیات و مصالح مطابق با شرایط اقلیمی و اقتصادی |
سوالات متداول:
ارزانترین و گرانترین نما ویلا کدام هستند؟
نماهایی که در آنان از سیمان، بتن، کلادینگ چوبی PVC و … استفاده شده باشد، قیمت کمتری داشته و مصالحی مثل سنگ و چوبی طبیعی، فلزات، شیشه و … قیمت نما را افزایش میدهند.
برای ویلاهای شمال کشور، کدام نوع نما خارجی کاربرد دارد؟
نماهایی که در این مناطق به کار میروند باید شامل مصالحی مثل سنگهای طبیعی، سیمان و بتن باشند. سبک مدرن و سنتی برای این مناطق مفید است.
برای مناطقی که کوهستانی هستند، از چه مصالحی برای نما خارجی ویلا استفاده شود؟
سنگ طبیعی، چوب، بتنهای دارای روکار.